Skip to content
Simchat Thora
Simchat Thora

Simchat Thora (Hebr. שִׂמְחַת תּוֹרָה) betekent letterlijk ‘Vreugde der Wet’.

Op verschillende dagen in de week, inclusief de Sjabbat en op feestdagen, lezen de joden een klein gedeelte uit de Thora. Na precies een jaar is dan de gehele Thora gelezen en begint men weer van voor af aan. Deze dag noemt met Simchat Thora. Men viert op deze dag dat het Joodse volk van God de Thora heeft mogen ontvangen.

In Israël volgt Simchat Thora direct op het zeven dagen durende Soekot. Buiten Israël wordt Simchat Thora een dag later gevierd.
Simchat Thora begint zoals elke joodse dag zodra de zon onder is gegaan.
Op de avond van Simchat Thora wordt in de synagoge het laatste deel van de Thora (Deuteronomium 33-34) gelezen. Dit laatste stukje gaat over de dood van Mozes. Op de ochtend van Simchat Thora wordt opnieuw het laatste deel gelezen maar wordt er direct daarop ook weer begonnen bij het begin; het eerste deel van Genesis. De symboliek hiervan is dat de Thora geen begin en geen einde kent en dat men nooit uitgelezen of uitgeleerd is. De Thora stopt dus niet bij de droevige dood van Mozes, maar er wordt meteen weer doorgelezen vanaf het begin met de vreugdevolle gebeurtenis van de schepping. Het lezen van de Thora is zodoende een cyclus zonder begin en einde.

Gebruiken
Simchat Thora is een uitbundig feest welke vooral in de synagoge gevierd wordt. Tijdens de avond- en ochtenddienst worden de Thorarollen uit de ark verwijdert, in de armen genomen en wordt er met de rollen zeven rondjes gelopen rond de Bima, de verhoging in de synagoge waarop de Thorarol wordt gelezen. Deze zeven rondgangen worden hakavot genoemd. Na elke rondgang om de Bima wordt er gezongen en gedanst. Vaak worden de rollen dan ook mee naar buiten genomen en wordt er op straat verder gedanst en gezongen. Er is muziek en de kinderen krijgen snoep uitgedeeld.

Simchat Thora

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen over Simchat Thora? Stel uw vraag dan gerust aan onze rabbijnen.